Εκτύπωση
PDF
Σεπ
26

Χρηματοδοτείται ο βιολογικός στο Στρατώνι

Αρθρογραφος // Halkidikifocus.gr

Χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» το έργο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου, Δήμου Αριστοτέλη», προϋπολογισμού 7.620.060,66 €.

biologikos

Η πρόταση που υποβλήθηκε από το Δήμο Αριστοτέλη για τη χρηματοδότηση του έργου με τίτλο: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου, Δήμου Αριστοτέλη», αξιολογήθηκε θετικά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 7.620.060,66€.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δικτύου βαρύτητας και καταθλιπτικών αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων στην Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου. Επίσης την κατασκευή και λειτουργία έργων αναρρόφησης με αντλιοστάσια και αυτοματισμούς, όπως κατασκευή τμήματος δικτύου αποχέτευσης με αναρρόφηση στον οικισμό, μικτό αντλιοστάσιο βαρύτητας και αναρρόφησης, ενδιάμεσο αντλιοστάσιο προς Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και σύστημα αυτοματισμού.

Σε ό,τι αφορά την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, αυτή πρόκειται κατασκευασθεί μεταξύ των οικισμών Στρατωνίου και Στρατονίκης, γειτονικά στο ρέμα Κοκκινόλακα.

Για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων έχει επιλεγεί η τεχνολογία της δραστικής λάσπης παρατεταμένου αερισμού, με μικροφίλτρανση, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έργα εισόδου, βιολογικό αντιδραστήρα, μονάδα πάχυνσης και αφυδάτωσης ιλύος, μονάδα φυσητήρων και χώρο ελέγχου της εγκατάστασης και του χημικού εργαστηρίου. Ακόμα θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, όπως έργα εσωτερικής οδοποιίας, χώρος Parking, δενδροφύτευση, και φωτισμός, καθώς και έργα υποδομής.

Μετά τα έργα εισόδου τα λύματα εισέρχονται στον βιολογικό αντιδραστήρα, όπου είναι εγκατεστημένες μεμβράνες μικροφίλτρανσης και όπου υπόκεινται σε αερόβια επεξεργασία. Τα επεξεργασμένα λύματα θα εξέρχονται από τον βιολογικό αντιδραστήρα με φυσική ροή.

Τα λύματα μετά την προεπεξεργασία και την βιολογική τους επεξεργασία αφού απολυμανθούν, οδηγούνται στον αποδέκτη, που θα είναι το ρέμα Κοκκινόλακκας. Μπορούν επίσης να διατεθούν για την άρδευση της γύρω περιοχής.

Με την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Με την οριστική ένταξη και την διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου: «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου, Δήμου Αριστοτέλη», προϋπολογισμού 7.620.060,66 €, επιτυγχάνεται άλλη μια προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, που αφορά ένα μεγάλο έργο για την περιοχή.
Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου συλλογής ακαθάρτων καθώς και μεταφοράς τους, στην Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου, που είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, ολοένα και πιο έντονη, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Στρατωνίου. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Στρατωνίου, Στρατονίκης και Σταγείρων.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής μας και της τουριστικής ανάπτυξης.
Η προσπάθεια μας για χρηματοδότηση έργων συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης των λυμάτων, που αποτελούν έργα πνοής και ανάπτυξης για τον τόπο μας, συνεχίζεται με επιτυχία και ευελπιστούμε να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα και για τις υπόλοιπες Δημοτικές και Τοπικές μας Κοινότητες».

πηγή: halkidikifocus.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση