Εκτύπωση
PDF
Οκτ
02

Επένδυση του Κατάρ στην «Ελληνικός Χρυσός»

Αρθρογραφος // το Halkidikifocus.gr

Στην επένδυση κεφαλαίων  πλέον του ενός (1) δις ευρώ στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» προχωρά  το Κατάρ, μετά τη υπογραφή συμφωνίας  εξαγοράς, από το κρατικό επενδυτικό fund Qatar Holdings, μετοχικού μεριδίου 10% της European Goldfields από την εταιρεία Ελλάκτωρ.

katar3-458x315

Oπως ανακοίνωσε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, «η συμφωνία κρίθηκε σκόπιμη τόσο για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η Α' φάση του έργου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική, όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holding στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου ποσού 600 εκατ. δολαρίων».

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» Κώστας Γεωργαντζής σχολίασε σε δηλώσεις του στο Halkidikifocus.gr:

«Mπαίνει ένας στρατηγικός επενδυτής στη European Goldfields και έχει εξασφαλίστει ουσιαστικά η χρηματοδότηση της επένδυσης με δάνειο ύψους 600 εκατομμυρίων δολλαρίων από την Qatar Holding και 150 εκατομμύρια δολλαρίων από τους υφιστάμενους με τόκους. Όρος για να δοθεί το δάνειο από την Qatar Holding ήταν να πωληθεί ένα πακέτο μετοχών ύψους 9,9% από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Qatar Holding. Η εταιρία "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." θα προβεί προσεχώς σε ανακοινώσεις για την έναρξη της επένδυσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίαςη οποία θα ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες.»


Ειδικότερα, η Αktor Construction International (100% θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ), προέβη σήμερα σε συμφωνία πώλησης 13.000.000 μετοχών της European Goldfields στην Qatar Holding, δηλαδή ποσοστό 7,07% του μετοχικού της κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130.000.000 C$.
Ο επικεφαλής της Qatar Holdings Αχμάντ Αλ Σαΐντ δήλωσε πως  η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά  του 10% από το συνολικό 25% που ελέγχει  η Ελλάκτωρ στην European Goldfields, ενώ το επενδυτικό fund από το Κατάρ διατηρεί και το call option (το δικαίωμα προτίμησης αγοράς δηλαδή) για ένα επιπρόσθετο ποσοστό της τάξης του 5%.

Το ποσοστό συμμετοχής της Αktor Construction International στην European Goldfields, μετά τη σημερινή συναλλαγή, διαμορφώνεται σε 12,2% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με 13 C$ ανά μετοχή.


Ο δήμαρχος Αριστοτέλης κ.Χρήστος Πάχτας χαρακτήρισε θετικότατη την εξέλιξη και δήλωσε βέβαιος ότι η επένδυση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. «Η προώθηση μιας επένδυσης δημιουργεί προστιθέμενη αξία, προσκαλώντας κι άλλους επενδυτές για άλλες επενδύσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις, από ανάπτυξη, από νέες θέσεις απασχόλησης, από το να μπορέσει να αξιοποιήσει τον πλούτο το δικό της. Ο ορυκτός μας πλούτος είναι εθνικός πλούτος, κοινωνικός πλούτος. Χωρίς ανάπτυξη θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Η σημερινή παρέμβαση πιστεύω ότι είναι μία τονωτική ένεση για την οικονομία» ανέφερε ο κ. Πάχτας, τονίζοντας ότι ο δήμος Αριστοτέλη αντιμετωπίζει τη μεταλλευτική δραστηριότητα ως μία αναπτυξιακή δραστηριότητα και για αυτό θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης.

Ο βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης μιλώντας στο X-TV τόνισε ότι η Χαλκιδική προσφέρει μια δυνατότητα στη χώρα να φέρει επενδυτές από το εξωτερικό. Υπογράμμισε ότι η επένδυση θα φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα θα έρθουν πολλά καλά για την περιοχή. Ωστόσο, ο κ.Λαφαζάνης, δεν παρέλειψε να αφήσει σαφής αιχμές για τον υφυπουργό Γιάννη Δριβελέγκα ο οποίος έχει δηλώσει αντίθετος στην εξόρυξη χρυσού.

«Είναι γνωστό ότι υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που με γραπτή ανακοίνωση έλεγε όχι την εξόρυξη χρυσού. Αυτό ήταν μόνο η επικεφαλίδα. Το τι προηγήθηκε, το τι σκληρή προσπάθεια έγινε σε συσκέψεις να πεισθεί να υποχωρήσει αυτός που αντιδρούσε, ή να βρεθεί η χρυσή τομή, δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Το να πω εγώ ότι αισθάνομαι δικαιωμένος δεν λέει και τίποτα. Περισσότερη σημασία έχει να πουν οι πολιτικοί παράγοντες που αντιδρούσαν, τι θα κάνουν, αν θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, αν θα συνεχίσουν να βάζουν εμπόδια και εν πάση περιπτώσει, αν έστω και τώρα κατάλαβαν ότι ήταν εντελώς λάθος η θέση τους και η στάση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λαφαζάνης.

Οι δηλώσεις είναι από το Halkidikinews.gr

Βίντεο από το skai.gr

Halkidikifocus.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση