Εκτύπωση
PDF
Απρ
23

Πάσχα στις παρυφές του Άθω

Αρθρογραφος // Halkidikinews.gr


agio_oros_pasxa

Πάνω από 1 εκατ. τουρίστες κάνουν τον παράπλου του Άθω κάθε χρόνο, ενώ το Άγιον Όρος προσελκύει ετησίως περισσότερους από 120.000 προσκυνητές. Η δημοτικότητα της περιοχής, μοναδικής στον κόσμο μ' αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν είναι τυχαία: εκτός από την περίφημη Αθωνική Πολιτεία, που κατοικείται από 2.200 μοναχούς και διαθέτει 20 μοναστήρια βυζαντινής αρχιτεκτονικής, 12 σκήτες και 800 κελιά, μοναδικές είναι και οι φυσικές ομορφιές. Με άλλα λόγια, το Πάσχα στις παρυφές του Αγίου Όρους αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία.

Στην περιοχή προ του Άθω λειτουργούν 56 ξενοδοχεία, με συνολικά 4.500 κλίνες, αλλά και πολλά άλλα καταλύματα, οπότε οι επιλογές διαμονής είναι πολλές και "για όλα τα βαλάντια". «Φέτος, στα ξενοδοχεία της περιοχής έχουμε κυρίως Έλληνες, αλλά παρατηρήθηκε και μεγάλο ποσοστό επισκεπτών από Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες», εξηγεί  η συντονίστρια τουριστικών πακέτων και επενδύσεων του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, Μάρα Σιδερίδη.
Όσοι μάλιστα μείνουν στην περιοχή λίγες ημέρες παραπάνω, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην Ιερισσό και αναπαριστά τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι».

Στο σημείο εκείνο το 1821 - κατά την επανάσταση στη Χαλκιδική - οι Τούρκοι, κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη, υποσχέθηκαν γενική αμνηστία σε όσους θα παραδινόταν σε αυτόν. Αφού λοιπόν παραδόθηκαν οι 400 που πίστεψαν στα λόγια του, τους ανάγκασε με την απειλή των όπλων να χορέψουν έναν ιδιαίτερο χορό. Σε κάθε στροφή του χορού τα σπαθιά των Τούρκων έσφαζαν και από έναν χορευτή.

Έκτοτε για να τιμηθεί εκείνη η απάνθρωπη θυσία, κάθε χρόνο την Τρίτη μέρα του Πάσχα, στον χώρο «Μαύρο Αλώνι» στήνεται χορός, στον οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες Ιερισσιώτες και επισκέπτες. Ο χορός λέγεται «καγκελευτός» και αναπαριστά τη σφαγή. Είναι αργόσυρτος, όπως τα συρτά και διστακτικά βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο.

Η περιοχή διαθέτει 300 χιλιόμετρα ακτογραμμής, αμέτρητες ακρογιαλιές και παραλίες με κρυστάλλινα νερά, αλλά και κατάφυτα δάση. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν την όμορφη Ουρανούπολη, όπου μπορούν να καταλύσουν, αλλά και να γευτούν πιάτα με βάση τα φρέσκα θαλασσινά, αλλά και το νησάκι της Αμμουλιανής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβούν στην περιοχή από τη Θεσσαλονίκη με τα λεωφορεία των τακτικών δρομολογίων του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, που αναχωρούν κάθε δύο (2) περίπου ώρες (τηλ. +30 2310316555). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν ν' ανατρέχουν στην ιστοσελίδα http://www.mountathosarea.org/ (όπου υπάρχουν στοιχεία στα ελληνικά και άλλες έξι γλώσσες).

Επίσης, τα πλοία "Καπετάν Φώτης" και "Athos Sea Cruises" (τηλέφωνα κρατήσεων 0030 2377071370 και 0030 2377071606) ξεκινούν καθημερινά από την Ουρανούπολη στις 10.30 και στις 11.30 για μια κρουαζιέρα διάρκειας τεσσάρων ωρών στις μονές της δυτικής και νοτιοδυτικής πλευράς της αθωνικής χερσονήσου, με λεπτομερή ξενάγηση σε όλες τις γλώσσες.

Επίσκεψη στο Άγιον Όρος καθεαυτό επιτρέπεται, σύμφωνα με το τυπικό της μοναστικής πολιτείας («Άβατο»), μόνο στους άντρες, κατόπιν έγκαιρου προγραμματισμού και συνεννόησης με το Γραφείο Προσκυνητών Αγίου Όρους (τηλ. 2310252575 και 2310222424).

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση