Εκτύπωση
PDF
Μαρ
13

“Ναι” στην επένδυση φώναξε το συλλαλητήριο στο Παλαιοχώρι

Αρθρογραφος // Μαρία Μαθιοπούλου // mathiopouloum@makthes.gr

 

thumb_DSC00042Κάτοικοι υπέρ της επένδυσης στα μεταλεία Κασσάνδρας

Η Τζούλια Σιδηρέλη είναι 19 χρονών, γέννημα θρέμμα της Στρατονίκης. Δεν θέλει να φύγει από τον τόπο της, ούτε της αρέσουν οι μεγάλες πόλεις. Εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει αίτηση στην Ελληνικός Χρυσός για κάποια εργασία γραφείου στα μεταλλεία.

“Δεν υπάρχουν δουλειές, παντού στην περιοχή βλέπω μόνο ανεργία. Αν μπορούσα να δουλέψω εδώ, η ζωή μου θα ήταν πιο εύκολη. Αν τελικά η επένδυση στα μεταλλεία δεν υλοποιηθεί, θα αναγκαστώ να φύγω από τον τόπο μου”, σημειώνει μιλώντας στη “Μ”.

Η Τζούλια Σιδηρέλη, μαζί με περίπου 1.500 κατοίκους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, συμμετείχε χθες στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών δήμου Αριστοτέλη στο Παλαιοχώρι υπέρ της επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Μια εικόνα στην οποία κάθε άλλο παρά συνηθισμένες είναι οι τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα.

 

Άμεση αδειοδότηση

Στο ψήφισμα που συνέταξε η Πρωτοβουλία ζητά από την πολιτεία άμεση αδειοδότηση του έργου με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, να γίνει το κράτος εγγυητής σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του μεταλλείου, αλλά και διαρκή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Από τον δε επενδυτή ζητά, μεταξύ άλλων, να ανοίξει τα χαρτιά του άμεσα για τις θέσεις απασχόλησης από την περιοχή, έργα αντισταθμιστικής πνοής για τον δήμο Αριστοτέλη και εγγυήσεις για την ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων εκτός της μεταλλευτικής δραστηριότητας (αλιεία, υλοτομία, τουρισμός).

“Εκπροσωπούμε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής που μέχρι σήμερα δεν μιλούσε. Βλέπουμε όμως τι συμβαίνει πια στη χώρα και δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς” τόνισε μιλώντας στη “Μ” ο αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας, Νίκος Ζαγοράκης, εξηγώντας την κινητοποίηση. “Έχουν εκπέσει οι μύθοι περί καταστροφής της περιοχής από την μεταλλευτική δραστηριότητα και την επένδυση. Θέλουμε να δώσουμε ζωή στα μέρη μας. Αν έρθετε το βράδυ εδώ θα δείτε ερημιά. Η δε ανεργία φτάνει το 40%”. Το μήνυμα που στέλνει το συλλαλητήριο έχει, κατά τον ίδιο, βασικό αποδέκτη την κυβέρνηση, η οποία, όπως τονίζει, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα πώς βλέπει την ανάπτυξη της περιοχής. Αναφερόμενος δε στους αντιδρώντες στην επένδυση, τονίζει: “Σήμερα θέλουμε να πούμε πως έχουμε κι εμείς δυνατή φωνή, χωρίς κορόνες”.

 

Τι λένε οι πολίτες

Ο Γιώργος Χατζής είναι 28 χρονών, κάτοικος Στρατονίκης και εργάζεται τα τελευταία επτά χρόνια στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, ως χειριστής γερανού. Βρέθηκε χθες στο συλλαλητήριο, γιατί θέλησε να δείξει πως η Βορειοανατολική Χαλκιδική θέλει τη μεταλλευτική δραστηριότητα προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. “Όλα αυτά τα χρόνια έχω μια σταθερή δουλειά. Με αυτή δημιούργησα την οικογένειά μου. Δεν βλέπω άλλο δρόμο ανάπτυξης για την περιοχή. Τα λάθη του παρελθόντος μάς έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Μια άλλη μορφή ανάπτυξης θα απαιτούσε χρόνια για να δημιουργηθεί” τονίζει, σημειώνοντας πως οι φωνές που ακούγονται όλο τον τελευταίο καιρό για καταστροφή της περιοχής εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και όχι το καλό του τόπου. “Κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος από εμάς που ζούμε εδώ”.

Η Μαρία Σακαλή, συνταξιούχος, κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς, έχει δύο γιους. Ο ένας είναι άνεργος. Στην ερώτηση γιατί συμμετέχει στο συλλαλητήριο, απαντά: “Ήρθα να διαδηλώσω υπέρ της μεταλλουργίας. Σήμερα η ανεργία στη Μεγάλη Παναγιά είναι μεγάλη. Αυτοί που είναι εναντίον της επένδυσης ας έρθουν να μας δώσουν μια θέση εργασίας. Δεν φοβόμαστε για μας. Εμείς είμαστε συνταξιούχοι. Τα παιδιά μας όμως;” ρωτά.

Ο Αυγερινός Στυλιανός είναι 45 χρονών, κάτοικος Παλαιοχωρίου, πατέρας δύο παιδιών. Από το Νοέμβριο του 2005 έχει κάνει αίτηση για να εργαστεί στα μεταλλεία και περιμένει, μαζί με άλλους 2.100 που έχουν αναζητήσει επίσης εκεί το εργασιακό τους μέλλον. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως αποθηκάριος. “Συμμετέχω στο συλλαλητήριο γιατί αφού παρακολούθησα τη διαδικασία, άκουσα, διάβασα τα επιστημονικά δεδομένα, θέλω την ανάπτυξη που θα φέρει η μεταλλευτική δραστηριότητα. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Ζω αυτό το δράμα από τότε που έκλεισε η TVX Hellas. Θα παρατήσουμε τον τόπο μας αν δεν γίνει η επένδυση” αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

“Τελειώστε με την άδεια”

Από το χθεσινό συλλαλητήριο δεν έλειψε και η θεσμική εκπροσώπηση. Έτσι παρών ήταν ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης, ο οποίος χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ως τη “φωνή της ανάγκης για δουλειά”, που δείχνει τι θέλει η περιοχή. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, έστειλε μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να δοθεί λύση και να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία αδειοδότησης. “Φτάνει ο φοβικός τρόπος αντιμετώπισης του θέματος. Φτάνουν τα επτά χρόνια για να βγουν οι άδειες” σημείωσε. Απευθυνόμενος στην Ελληνικός Χρυσός την κάλεσε να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις θέσεις εργασίας, ενώ αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν, τόνισε πως ο δήμος Αριστοτέλη τους χωράει όλους.

 

Πηγή: makthes.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση