Εκτύπωση
PDF
Μαϊ
31

Ανεκμετάλλευτοι θησαυροί της Β. Ελλάδος

Αρθρογραφος // ο Βασίλης Ιγνατιάδης από το ethnos.gr

Ο επιβεβαιωμένος ορυκτός πλούτος μόνο στη Β. Ελλάδα εκτιμάται στα 20 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η απώλεια επενδύσεων από τη μη αξιοποίηση των αποθεμάτων χρυσού ξεπερνά τα 2 δισ.

large_metaleio_mauri

Στο ποσό των 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται -με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων- η αξία του επιβεβαιωμένου ορυκτού πλούτου στο υπέδαφος μόνο της Β. Ελλάδας, ενώ η απώλεια επενδύσεων από τη μη αξιοποίηση των αποθεμάτων χρυσού ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

 

small_koutras
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Δ. Κούτρας
Αυτό επισημάνθηκε σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οι θησαυροί της Β. Ελλάδος», στην οποία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», Δ. Κούτρας, έκανε γνωστό πως έχει δρομολογήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους ενός δισ. ευρώ για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, χρυσού και αργύρου στη Χαλκιδική.

 

Θλιβερό γεγονός χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Κ. Παπαβασιλείου, τη μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στη Β. Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και ενώ υπάρχει τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη αξιοποίησή τους με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον γενικό διευθυντή του ΙΓΜΕ Κ. Μακεδονίας, Ν. Αρβανιτίδη, τα δυναμικά αποθέματα στις υπάρχουσες και στις νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος μπορούν να πολλαπλασιάσουν την υπολογιζόμενη αξία των 20 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Σ. Μπαλτζής, ανέφερε το αδειοδοτικό ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο μέσος όρος χρόνου για την εξασφάλιση μιας άδειας στην Ελλάδα είναι 6-7 χρόνια, όταν στην Ευρώπη σε 6-7 μήνες γνωρίζεις αν θα την πάρεις ή όχι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοδική πορεία παρουσιάζει λόγω της κρίσης ο κλάδος του μαρμάρου, ενώ στο 22%-25% υπολογίζεται το 2009 η πτώση της ζήτησης τσιμέντου λόγω της συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται πως ο μεταλλευτικός κλάδος συμμετέχει με περίπου 3%-4% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί άμεσα πάνω από 22.000 και έμμεσα πάνω από 90.000 εργαζομένους.

 

Επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ.

Ανάσα για τη Χαλκιδική

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, χρυσού και αργύρου έχει δρομολογήσει η «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Οπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δ. Κούτρας, αν υποτεθεί πως όλα τα κοιτάσματα μετά την εξόρυξη, μπλουτισμό και επεξεργασία θα είναι εμπορικής αξίας 10 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές, τότε για 40 χρόνια θα αναλωθούν στη Χαλκιδική σχεδόν 8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Ουσιαστικά θα μπορεί να ζει ο μισός νομός Χαλκιδικής για τουλάχιστον 40 χρόνια από τα μεταλλεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πιλοτικό σχέδιο ανάπτυξης για την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων και άλλες μεταλλοφόρες περιοχές της χώρας», τόνισε. Ο κ. Κούτρας παρουσίασε τις έως σήμερα δράσεις της εταιρείας στην Ολυμπιάδα, το Μαντεμ Λάκο και το κοίτασμα των Σκουριών, που απομακρύνουν την όχληση από τους οικισμούς, με μεθόδους που επιτυγχάνουν ασφάλεια από ενδεχόμενες κατακρημνίσεις και προστατεύουν τον υδροφόρο ορίζοντα.


Πηγή: v4.ethnos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση